Restoration of city hall: Creating an accessible and unifying space

Last updated February 26, 2024
Reading time: 2 min

Work has started on the restoration and modernization of city hall. This transformation will make the building more people-friendly, welcoming and accessible to the public. Visitors will be able to enjoy an exhibition space and a café, and discover rooms that previously were closed to the public.

A permanent exhibition and artworks to discover

On the ground floor, visitors will find an exhibition space that will house a permanent exhibit on municipal democracy and the history of the administrative district and city hall.

Unique works created as part of a public art competition launched in the spring of 2021 will be featured inside and outside the building. 

A space that reflects the city’s concern with sustainable development

Special attention was placed on sustainable development during the restoration. Like other spaces, the café will integrate new sources of renewable energy, which will significantly reduce  its power consumption. In addition, measures have been put in place to reduce the waste generated by the building at source through the ICI on recycle + program. The café will use washable dishes, reusable containers, as well as local, organic and fair-trade products. Triage zones will be available throughout the building to encourage composting and recycling. 

This project is aimed at securing LEED v4 for Building Operations and Maintenance certification.

An even more accessible city hall

A greater number of spaces will be accessible to the public. The newly accessible spaces will include the exterior balcony where General de Gaulle gave his famous speech in 1967, and a room for public consultations and events. 

In order to facilitate mobility, the highest standards of universal accessibility will be applied throughout the building, including access to balconies. For example, visitors will be able to attend city or agglomeration council meetings by sitting on the council room balcony, which will be redeveloped to include spaces for people with limited mobility.